top of page

Reacties van lezers 

Scroll naar beneden voor de meest recente reacties

Hermen en Heleen Gombert-Ter Beek, 25 augustus via e-mail

Geachte mevrouw Paardekooper,

Een paar dagen voordat mijn vrouw en ik naar Italië zouden vertrekken voor een vakantie in de Marken en Abruzzo, zag ik in een boekwinkel in Leiden uw boek Abruzzo, het groene hart van Italië. Ik heb het gekocht, en we hebben er enorm veel plezier van gehad! We hadden al jaren het plan om te wandelen in het nationaal park de Maiella, en nu zouden we erheen gaan. Inderdaad, we hébben gewandeld in het nationaal park, maar met behulp van uw boek hebben we zó veel meer gedaan!
Ik noem een paar plaatsen die we dank zij uw boek ontdekten: San Clemente a Casauria, Bominaco, de San Tommaso bij Caramanico Terme, Roccamorice met de Eremo di San Bartolomeo in Leggio, Villa Badessa (inderdaad werden we rondgeleid door de pastoor, leuk gesprek - mijn vrouw en ik kunnen ons een beetje verstaanbaar maken in het Italiaans -) Moscufo en de Santa Maria del Lago, Pacentro en Sulmona.
Wel zagen we dat de aardbevingen van 2016 nogal wat schade hadden veroorzaakt. In Atri bij voorbeeld, was de kathedraal gesloten. Maar dat was in de Marche nog veel erger. Desalniettemin: wij hadden een fantastisch verblijf in Abruzzo, niet in het minst dank zij uw boek!
Onze complimenten daarvoor, en veel dank!

Vriendelijke groet,
Heleen en Herman Gombert-ter Beek

Sebastiaan, 29 augustus in een recensie op Bol.com

Wat lezers van het boek 'Abruzzo, het groene hart van Italië' zeggen

Lucia Jansema, 15 september 2017 op Facebook:

Op de fair bij Haarzuilens sprak je ons aan. We zouden eerst richting Portugal.....maar na het lezen van je boek zijn we toch richting Abruzzo vertrokken.....en wat een prachtige streek.....we hebben 5 routes kunnen rijden en waren vol bewondering wat we allemaal hebben gezien.....prachtig......Op de camping hebben we je boek aanbevolen voor de Nederlanders die Abruzzo willen ontdekken.......wij komen er zeker weer. Daar heeft jouw boek een grote bijdrage aan geleverd. Dank jewel hiervoor.....

Hille Smit, recensie op Bol.com

Een boek over de groene en cultuurrijke regio Abruzzo in het midden van Italië. Na voorwoord en inleiding over achtergronden en kenmerken van dit relatief onbekende gebied (deels in wederopbouw na aardbevingen in 2009 en 2016) en historisch overzicht volgen vijf hoofdstukken met routes in en rond de steden L'Aquila, Teramo, Pescara en Chieti, met schematische kaarten en heldere beschrijvingen van afwisselende landschappen, de hoge bergen van de Gran Sasso, de Adriatische kust met witte stranden, bijzondere natuur in nationale parken (met beren en wolven) en vele bezienswaardigheden zoals opgravingen, musea, kastelen, abdijen en middeleeuwse kerken met unieke schilderingen. Verspreid tips en wetenswaardigheden in gekleurde blokken (streekproducten, tradities, kunst, logeren bij Nederlanders). Rijk geïllustreerd met goede, grote kleurenfoto's. Met literatuur, nuttige websites, woordenlijst en register. De auteur is Nederlandse docente klassieke talen en kenner van Italië. Fraaie, informatieve uitgave, eerste Nederlandse gids over deze streek, ter voorbereiding en op reis, voor een breed publiek.

Hillie Smit

Lezers van het boek stuurden mij vanuit Vasto deze foto toe in september 2017:

Lezers laten zien waar het boek 'Abruzzo, het groene hart van Italië' hen heeft gebracht

Juni 2018 Annelies en André Homan, Almere-Haven

Op zoek naar extra reisgidsen over de Abruzzo zagen wij in eerste instantie alleen maar buitenlandse gidsen tot we in Groningen in de reiswinkel “De Zwerver” het boek Abruzzo – Het groene hart van Italië zagen liggen en gekocht hebben. Niets leuker is dan een land ontdekken aan de hand van routes en plaatsbeschrijvingen. We hebben daarom besloten te proberen alle routes uit het boek Abruzzo te rijden vanuit plaatsen die in de routes voorkomen en daar te verblijven. De plaatsen waar we verbleven zijn geworden Santo Stefano di Sassiano, Manopello, Giullianova en Sulmona. In de totaal 16 dagen in wij in de Abruzzo verbleven hebben we alle routes grotendeels kunnen doen.

Ervaringen Abruzzo juni 2018 en het boek Abruzzo – Het groene hart van Italië

De plaats L'Aguila hebben we bezocht maar eigenlijk is het zo erg beschadigd en wordt er op alllerlei plaatsen zo hard gewerkt dat je de plaats op dit moment nog beter over kunt slaan.

Een prachtige en rustige route is de route binnen de Gran Sassos, echt heel mooi. Toevallig kwam de Giro d'Italia er ook door in 2018 vlak voor onze vakantie Wij hebben buiten het hoogseizoen de routes gereden en dan is het vaak wel een probleem om een kerk te kunnen bezichtigen.

De kerken (die open zijn) zijn vaak in het weekend dus op zaterdag en zondag open. Zoals dus ook de Santa Maria di Ronzano die we graag hadden bekeken. Helaas komt dat dan soms niet uit met de dagen dat we in de buurt waren.

De 2 kerken in Bomanico zijn echt de moeite waard. Wij hadden het geluk dat er een bruiloft was in de kerk Chiesa di Santa Maria Assunta en degene die de kerk Oratorio di San Pelegrino op verzoek opent ook aanwezig was (voor de sleutel betaalden we € 2). Ook voor de kerk in Serramonacesca de San Liberatore a Majella werd een bruiloft voorbereid en was de kerk open.

Het Prata D'Ansidonium was te vinden maar de bewegwijzering (zoals vaak in Italië) was slecht en op de plek zelf konden we wel de stadsmuren maar helaas niet het beschreven romeins theater en de tempel vinden. De prachtige plaatsjes Ocre en Fossa staan echt helemaal in de steigers en zijn ook moeilijk of niet te bezoeken.

De 2 kerken in Roccamorice wilden we graag bezoeken. De prachtige rotskerk Eremo di Santo Spirito di Majella was geen probleem en de moeite waard. De kerk Eremo di San Bartolomeo in Leggia hebben we echter niet kunnen vinden omdat er bordjes ontbraken voor de juiste weg/route.

De hele smalle kloof Fara San Martino vonden we echt de moeite waard,

Juni 2018 Annelies & André Homan, Almere-Haven

Juli 2018 familie S., Pijnacker

Hoi Ingrid,

Wij hebben de daad bij het woord gevoegd en zijn deze zomer naar Abruzzo getogen. We gebruiken jouw boek met volle teugen. Hier [foto toegevoegd in oorspronkelijke bericht] zijn we bij Castelli, met die prachtige San Donato, de Sixtijnse Kapel van majolica. Verder vandaag de abdijenroute gedaan.

Abruzzo is een ware ontdekking voor ons. Wat een prachtig deel van Italië! En op een of andere manier heel ontspannen en met heel vriendelijke mensen. We genieten hier enorm..., en jouw pennenvrucht is een echte aanrader. We denken elke dag aan je.

September 2018, Els en Dick Wijstma

Beste Ingrid,

Bedankt voor het prachtige boek over Abruzzo.
We hebben aan de hand van je boek een heerlijke vakantie gehad, waarbij we geen tourist zijn tegengekomen.
Vanuit Rome is het inderdaad 2 uur rijden over prachtige autostrada’s.
4 dagen San Stefano en daarna 10 dagen vlakbij Atri.

Dat moest ons even van het hart.

Met vriendelijke groet,

Els en Dick Wijstma

bottom of page